diumenge, 25 de març del 2007

God save the King!

Una raó per ser monàrquic

Sóc conscient que el títol d'aquest article pot donar lloc a confusió, sobretot per aquells que tenen i tenim la mala costum de llegir tant sols els titulars dels textos, i creure que amb això ja en tenim suficient per saber què diuen. Així que el primer pas en aquest article serà professar la meva creença en la República. No obstant, la monarquia és un mal menor per evitar el cataclisme nacional.


Avui es compleix el cinquantè aniversari de la firma del Tractat de Roma, en què sis països posaven les primeres pedres del que avui és la Unió Europea. Coincidint amb això, Espanya és noticia per un altre afer que ha preocupat seriosament Europa. El Partit Popular ha fet una crida a boicotejar el grup Prisa ―grup que controla el diari El País, la ràdio Cadena Ser i el canal Cuatro, les editorials Alfaguara, Santillana i Taurus, entre altres plataformes― per unes declaracions del seu president, Jesús de Polanco, en l'última junta d'accionistes, en què va dir que “es muy dificil ser neutral cuando una de las partes considera que vale todo con tal de recuperar el poder” i “en unos momentos en los que hay que desea volver a la Guerra Civil”. Rajoy va respondre que està ofès per aquestes declaracions, demana que siguin retirades i proposa un boicot als seus productes i a les empreses col·laboradores i anunciants al grup Prisa. Les reaccions no s'han fet esperar: tots els partits condemnen el boicot, el Partit Socialista Europeu es mostra “horroritzat” i Reporters Sense Fronteres denuncien el fet.


Des de que el PSOE va arribar al poder fa ja tres anys, el PP ha mantingut una actitud incendiaria en contra del govern. Els partits a l'oposició tenen el dret, evidentment, de criticar quan les polítiques oficials no agraden, inclòs de sortir al carrer. És un dret que a ningú li és negat. Però, en aquests anys, i sobretot en els últims mesos, hem sentit declaracions que no es tenien perquè haver tolerat en una societat plenament europea. Així, hem sentit insults i desqualificacions a ministres i el mateix President, escollit per 11 milions d'espanyols de forma lliure i democràtica; hem vist gestos ofenosos i cridòries en els plens de les cambres representatives de la nació espanyola, el Congrès i el Senat; hem sigut testimonis de manifestacions en contra del President i del Govern, sense proposar arguments ni polítiques millors; hem escoltat declaracions fantasioses, en què s'acusaven alguns partits, personalitats i el mateix govern de cedir i vendre's a ETA; hem observat com es critiquen sense pudor les resolucions del Poder Judicial. I la llista és llarga.


Segons aquests fets el Partit Popular és un partit d'extrema dreta: no accepta els resultats democràtics, desprestigia les institucions, és demagog, insulta els espanyols que no pensen com ells... Això, benvolguts lectors, són fets greus en democràcia. Què passaria si qualsevol altre partit acusés als votants del partit popular de ser mediocres i indecents espanyols. Sumem-li les banderes i proclames pròpies del franquisme, de la intolerància, l'insult i la violència que s'arramben perillosament en el si de l'opinió pública, cada cop més dividida. Sumem-li per últim les amenaces més que advertències del militar que va dir que l'exèrcit podia intervenir en cas de que la integritat nacional es veiés amenaçada, tal i com marca la Constitució, en referència a l'Estatut de Catalunya. Realment el clima que estem vivint és un clima prebèlic.


Algunes persones d'esquerres, progressistes, demòcrates i tolerants hem començat, amb el pas del PP a l'oposició, a tenir por. Por perquè l'espiral no sap ni ella mateixa quan s'aturarà. Realment, tot i que les declaracions de Polanco són desencertades ―per la persona que és i pel que representa―, Rajoy, Acebes, Zaplana i Aznar s'estan passant de la ratlla i l'ambient es crispa sense que l'esquerra pugui posar-hi fre. Si amb un creixement econòmic alt i sostenible, si amb polítiques socials importants no n'hi ha prou per presentar-se a la ciutadania amb el cap ben alt, què cal fer? Passa a l'insult i a l'espectacle barroer? Alguns diuen: no tranquil, el poble sabrà al final qui ha fet feina i qui s'ha dedicat als arguments barats. Jo responc: sí, així igual va passar amb la República. ¿I si vivim les mateixos insults i les mateixes desqualificacions, en fi, la mateixa dreta que ens va portar al cataclisme del franquisme, perquè no fem cap a un nou cop d'Estat?


La resposta és el Rei. És un rei passiu, que regna però no governa, que inaugura i saluda, però que ja va treure les castanyes del foc a la democràcia quan el 23-F i que és l'únic bastió que els conservadors d'aquest país encara respecten, desprès de demostrar que ni el Poder Legislatiu, l'Executiu, el Judicial, els Governs Autonòmics i, en fi, el conjunt de ciutadans mereixen el menys mínim tracte de cordialitat. El Rei i les seves, doncs, fermes creences democràtiques són la millor (o única) garantia d'estabilitat democràtica del nostre país. Estic segur, doncs, que el Rei sabrà frenar amb mà de ferro qualsevol intent seriós de desestabilitzar el país, tot i que no estaria malament que mostrés la seva presència ja, en aquests moments. Que els republicans haguem de confiar en la figura del Rei per respirar tranquils als carrers i a les Universitats no crec que sigui senyal de salut democràtica. La reforma federal i republicana haurà d'esperar. Llarga vida al Rei!

1 comentari:

Gonzalo Vilella Rojo ha dit...

Bé Aleix, tard però t'he llegit. Sento la tardança...

Aviam. En acord amb tu en que el PP adopta unes formes de política que fan, com a mínim, riure. Quan tot semblava més o menys (menys que més) tapat de sorra en quant a la guerra d'Iraq, i en moments en que propis ministres del PP reconeixien que era desmesurara i injustificada (no recordo el nom de la persona que ho va dir, però crec que va utilitzar aquests dos atributs), va Aznar i des de Sydney manifesta que el PP no s'ha de rendir enfront a les critiques contra aquesta guerra. Però que no va sortir ja a dir que potser no hi havia armes de destrucció massiva? Per què és tant ruc aquest individu? Millor dit, per què el seu propi partit no l'aïlla en un sanatori per tal de que no embruti més la ja demacrada imatge que una gran part del "poble" "espanyol" té del PP?

El problema, Aleix, és que una cosa no treu l'altra. Des del meu punt de vista, la lliberació de Juana Chaos no està bé. Estem d'acord en que el PP també ho va fer, però això no perdona a cap dels dos. Un fallo del PSOE. La venta d'armes a colòmbia és un altre fet que parla malament dels socialistes. La constant pujada de preu de la vivenda i altres forats que en gairebé una legislatura no han estat curats fa que el PSOE sigui i alhora no sigui la millor opció que tenim els espanyols de govern.

No penso que realment estigui la cosa tant negra com l'has caracteritzada en el teu text. Ni penso que estiguem a dos passes d'un declivi nacional ni res per l'estil. El Rei ha de mostrar-se neutral enfront un "pique" polític, i només actuar en cas de desequilibri nacional. Però a Espanya això ni succeeix ni succeïrà. Estigues ben tranquil. I si no pregunta quanta gent estaria disposada a agafar les armes per defensar al PSOE i quants al PP. Venga home! Abans que això ens esperem un parell d'anyets i tornem a decantar el got cap a l'altre costat. Això es com aquells ninots de cul gros que van oscil·lant però mai cauen. De dreta (no extrema dreta) a "esquerra". Així aniràn, almenys com ho vec jo, les coses en el decurs dels anys.

Jo no sóc monàrquic, però no per això simpatitzo amb la república. Penso que en la monarquia que tenim ara els repúblicans tenen el seu lloc. No hi ha cap partit polític republicà il·legalitzatm, per exemple. De fet penso que gaudeixen de més llibertat d'expressió els republicans que els monàrquics: fixa't si no el revolt que causà l'Aznar en un dels seus viatges a Iraq, quan va dir: Viva España y viva el Rey. En canvi no he sentit ningú que s'escandalitzui enfront a la R de ERC.

Tot són opinions Aleix. I com a tal podem remenar la pava toooots els cafes que desitgis, i no arribarem a estar en acord. Si que hi ha casos en que la balança es pot declinar més cap a un costat que cap a l'altre (és a dir, es pot ésser més "objectiu"): la inquisició, per exemple... Però no penso que la mort de Carrero Blanco doni Butlla Papal a ETA per seguir assassinant. Si ens haguéssim de fixar tant en els bons actes de les persones podriem endinsar-nos plenament en la última legislatrua del PSOE amb González al davant i la primera del PP. No ho van degué de fer tant malament si després van tenir una majoria absoluta...

Potser per això estudio una carrera de ciències pures. Aquí és més senzill distinguir blanc de negre, i les coses només es poden mirar des d'un cantó.

Poca cosa més em resta a dir. Espero que al menys, abans d'arribar aquí i en veure aquest text a primera vista, hagis esbosat un somriure de satisfacció i hagis pensat allò de: aviam amb què em surt el pepero aquest ara...

Com et van les coses? Espero que bé.