dijous, 17 de novembre del 2011

Què has après avui? -VII: Els nostres actes ens defineixen

Avui he anat a veure el documental Els oblidats dels oblidats de Carles Caparrós al cinema Alexandra de Barcelona. En ell s'explica la feina de la fundació de Saint Camille de Lellis i del seu fundador, Gregoire a Costa de Marfil i països veïns. Rescaten malalts mentals de les zones marginades de la societat i intenten millorar la seua situació clínica i social. En alguns casos, rescaten malalts tractats com animals, lligats amb cadenes durant mesos, fins i tot anys.
Cap al final de la pel·lícula, Gregoire va a buscar a un poble recòndit a un antic pacient al qual se li havia acabat la medicació, havia tornat a recaure i el tenien en una cambra amb la cama atrapada a un tronc. Gregoire renya als familiars: -Quan costa portar-lo fins a l'hospital? 8€? I no els podeu pagar? I si cadascú del poble posa 0,50 no ho podreu fer? No és millor que cadascú del poble aporti una mica que tenir a una persona encadenada a un tronc? És la vostra responsabilitat. Això és vergonyós per la persona, per la família i pel poble sencer. Tractar així a un membre del poble no fa honor a aquest poble ni a la seua gent.
Les injústicies i les violacions dels drets humans no són fets aïllats. Ens defineixen com a humanitat i és la nostra responsabilitat impedir que això continui passant. Això he après avui.

THE FORGOTTEN from Aigua Films on Vimeo.

2 comentaris:

Anne ha dit...

Non avent vist la pel.li, no m'agrada que el senyor digui que és així en "Africa", com si fos tot un continent omogeneo. Potser que és com en la pel.li en molts llocs, no ho sé, però dir que tota Africa és igual és una generalització molt perillós, i encara pitjor que la gent de que es tracta hi cregui

Aleix Porta ha dit...

Uhm... A la pel·lícula parla (perquè m'hi he fixat) de "subregió", amb la qual suposo que es refereix a la regió del golf de Guinea. Però desprès es refereix a Àfrica com a regió. Obviament s'entèn Àfrica subsahariana.
A mi no em sembla tan greu tenint en compte que la identitat africana és molt forta més que no pas cap altra identitat continental del món. Jo desconfio dels occidentals quan parlen de l'Àfrica com si fos només un lloc, però és cert que molts discursos d'africans parlen d'Àfrica en general com una unitat social.