dimecres, 2 de novembre del 2011

Què has après avui? - I: not place like home

Comença una nova col·lecció d'escrits. Seguint el refrany traduït lliurement "mai te n'aniràs al llit sense haver aprés quelcom llegit o dit" i la costum que hagués estat bé tenir de menut, la de ser preguntat, a l'hora de sopar, què havia après aquell dia, vull compartir un conjunt de coses apreses. No vull ni xerrar de coses que ja sé i que vosaltres, oh tabules rases, no. Vull compartir aquelles coses que em fan un inside intel·lectual, segons l'argot de la psicologia, que em fan sentir viu, que em fan coscient del camí que queda per fer. Cada dia sentim aquella sensació de bellesa i de bé i de bo quan descobrim una veritat evident però que havia estat oculta. No m'enrotllo més. M'agradaria afegir, però, que, si us animeu, escrigueu als comentaris una cosa que hagueu après vosaltres cada dia.

Avui he après, i és sorprenent perquè només eren les 11 del matí, que la visió de la casa com a espai de pau i tranquil·litat, l'espai on tornar a descansar, del hogar dulce hogar, és bastant masclista: quan es deia això, era l'home qui tornava a casa per descansar; per la dona, la casa és l'espai de la feina i del descans. I des de que treballa fora, a vegades ni això. Així que si ho dieu, dieu-ho pels dos, no per un de sol!

1 comentari:

mar ha dit...

Avui he buscat què portava Ana Karenina al seu bolso, i he après que és un dels elements que dóna continuitat a la novel·la de Tolstoi, ja que apareix al principi quan la protagonista coneix Vronsky i al final de la seva vida: "Però no fou prou llesta a desprendre's del saquet vermell que portava al braç, i feu tard. Calia esperar al vagó següent (...). I, en el moment precís en què aparegué la part central de les dues rodes, es desféu del sac de viatge vermell, aclofà el cap a les espatlles, amb les mans endavant es llançà sota el vagó...".
Tot i saber això, estic segura que encara no seria capaç d'aprovar l'examen de Nabokov (no sabria dir-te exactament què portava dins.. a veure si quan acabi la novel·la ho sé respondre!).
Molt bona pensada aquesta col·lecció d'escrits.. tant de bo a tots quan érem petits i petites ens haguéssin preguntat cada nit què havíem après durant el dia :).